Thursday, February 13, 2014

BANTUAN 1000 KELUARGA OLEH KESATRIA MUDA

Salam Sahabat2 Yang Di Hormati,

Setelah Dimaklumkan Sepang Dah Lebih 6hari Ke 7hari Gangguan Bekalan Air Kerana Masalah Logi Pembersihan Di Kawasan Tersebut Akibat Pencemaran Sungai..

Briged Kesatria Muda Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia Mengambil Inisiatif Turun Berikan Sumbangan 1000 Kotak Mineral Water Bagi 1000 Keluarga Di Sepang.

Penyerahan Bantuan Mineral Water Dan Tong Air Oleh Briged Kesatria Muda Pemuda UMNO Malaysia Bagi Meringankan Rakyat Sepang Di Pusat Khidmat ADUN Dengkil.

Penyerahan Bantuan Kepada Pemuda UMNO Bahagian Sepang Yg Diwakili Oleh Sdr Norazli Ketua Pemuda Sepang Merangkap Naib Pengerusi Briged Kesatria Muda Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia.

#1Nadi1Harapan1SuaraBKM

Arman Azha Abu Hanifah
Exco Pemuda UMNO Malaysia
Pengerusi Briged Kesatria Muda

Tuesday, February 4, 2014

9 Jeneral Perang Terhebat Sejarah Islam

Sebelum Mula sama2 kita sedekahkan Al Fatihah buat para pejuang islam yg telah kembali ke rahmatullah. ..

1. Khalid Bin WalidKhalid ibn al-Walid (584 - 642) Khalid bin Walid, adalah seorang panglima perang pada masa pemerintahan Khulafa ArRasyidin yang termahsyur dan ditakuti di medan perang serta dijuluki sebagai Saifullah Al-Maslul (pedang Allah yang terhunus). Dia adalah salah satu dari panglima-pangli­­ma perang penting yang tidak terkalahkan sepanjang kariernya.

2. Muhammad Al-Fatih ( Mehmed II ) Sultan Mehmed II atau juga dikenal sebagai Muhammad Al-Fatih  juga dikenal sebagai el-Fatih, "Sang Penakluk". Kejaya­­annya dalam menaklukkan Konstantinopel menyebabkan banyak kawan dan lawan kagum dengan kepimpinannya serta taktik & strategi peperangannya yang dikatakan mendahului pada zamannya dan juga kaedah pemilihan tenteranya. Ia merupakan anak didik Syekh Syamsuddin yang masih merupakan keturunan Abu Bakar As-Siddiq.

3. Salahuddin Ayyubi ( Saladin ) Salahuddin Ayyubi atau Saladin atau Salah ad-Din (1138 - 4 Mac 1193) Adalah seorang jeneral dan pejuang muslim Kurdi dari Tikrit (daerah utara Iraq sekarang). Ia mendirikan Dinasti Ayyubiyyah di Mesir, Syria, sebahagian Yaman, Iraq, Mekah Hijaz dan Diyar Bakr. Salahuddin terkenal di dunia Muslim dan Kristen karena kepemimpinan, kekuatan tentera, dan sifatnya yang satria dan pengampun pada saat ia berperang melawan tentara salib. Sultan Salahuddin Al Ayyubi juga adalah seorang ulama. Ia memberikan catatan dan berbagai macam penjelasan dalam kitab hadits Abu Dawud

4. Abu Ubaidah bin al-Jarrah. Abu Ubaidah bin al-Jarrah adalah Muhajirin dari kaum Quraisy Mekah yang termasuk antara yang paling awal memeluk agama Islam. Ia ikut berhijrah ke Habasyah (saat ini Ethiopia) dan kemudian, beliau berhijrah ke Madinah. Ia mengikuti setiap pertempuran dalam membela Islam. Setelah wafatnya Nabi Muhammad saw, beliau merupakan salah satu calon Khalifah bersama dengan Abu Bakar dan Umar bin Khattab. Setelah terpilihnya Abu Bakar sebagai Khalifah, beliau dilantik untuk menjadi panglima perang memimpin pasukan Muslim untuk berperang melawan kerajaan Rom. Beliau meninggal disebabkan oleh wabak penyakit.

5.Sa'ad bin Abi Waqqas. Sa`ad bin Abī Waqqās merupakan salah seorang yang awal masuk Islam dan salah satu sahabat penting Muhammad. Kepahlawanan Sa'ad bin Abi Waqqas tertulis  saat memimpin pasukan Islam melawan tentara Persia di Qadissyah. Peperangan ini merupakan salah satu peperangan terbesar umat Islam.

6. Tariq Bin Ziyad. Tariq bin Ziyad, dikenal dalam sejarah Sepanyol sebagai legenda dengan sebutan Taric el Tuerto (Taric yang memiliki satu mata), adalah seorang jeneral dari dinasti Umayyah yang memimpin penaklukan muslim atas wilayah Al-Andalus (Spanyol, Portugal, Andorra, Gibraltar dan sekitarnya) pada tahun 711 M

7. Syurahbil bin Hasanah (583-639) Adalah sahabat Muhammad saw. Dia merupakan salah satu komander terbaik dalam pasukan Rasyidin, bertugas di bawah Khalifah Rasyidin Abu Bakar dan Umar bin Khattab. Dia merupakan salah satu komander lapangan utama selama penaklukan Muslim di Syria, bertugas sejak tahun 634 hingga kematiannya pada tahun 639 akibat wabak.

8. Abdullah bin Aamir. Abdullah bin Aamir adalah gabenor Busrha (647–656) dan merupakan jeneral tentera yang sangat berjaya pada masa pemerintahan Khalifah Rasyidin Othman bin Affan. Dia terkenal atas kehebatannya dalam pengurusan ketenteraan.

9. Amru Bin Ash. Pada awalnya beliau pernah mengambil bahagian dalam peperangan menetang Nabi Muhammad SAW dan kaum Muslim namun masuk Islam bersama Khalid bin Walid. Enam bulan setelah memeluk Islam, beliau bersama Rasulullah SAW menakluk Mekah dalam peristiwa Fathul Mekkah.

Ia adalah panglima perang yang bijak dalam mengatur strategi perang.Beliau adalah panglima perang yang menaklukan Baitul Maqdis dan Mesir dari cengkaman Romawi. Ia kemudian dilantik sebagai gabenor Mesir oleh Umar bin Khattab, tetapi kemudian dipecat oleh Khalifah Usman bin Affan. Selanjutnya Muawiyah bin Abu Sufyan melantik kembali beliau menjadi gabenor Mesir. Panglima Amru mengerahkan tentera agar menjujung Al Quran dihujung tombak, ia menggunakan cara ini dalam pertempuran dengan Ali bin Abi Thalib agar Ali bin Abi Thalib menghentikan serangan.


Marilah kita sama2 sedekahkan Al Fatihah buat para pejuang islam ini..Semoga roh perjuangan mereka akan terus meresapi dalam diri kita utk terus angkatkan perjuangan islam terus bagi masa hadapan generasi akan datang..


Cabaran baru dalam zaman moden utk kita sama2 memartabatkan perjuangan islam..


Allahuakbar...Allahuakbar. ..Allahuakbar. .

Saturday, February 1, 2014

Ds Najib PM Prihatin Dan Pemuda UMNO Msia

Salam Sahabat2 Yang Di Hormati.

Baru2 ini negara kita dikejutkan dengan isu pasangan Malaysia yang dipenjarakan di Sweden.

Dikala keluarga itu menerlukan bantuan bagi pembelaan terutama 4 orang anak mereka yang ditempatkan bersama keluarga angkat bukan islam.

Pihak kerajaan Malaysia bertungkus lumus membantu menyelesaikan isu ini.

Syukur alhamdulilah keperihatinan YAB PM Najib Razak dalam isu ni wajar dipuji kerana beliau menggunakan cara diplomasi yang berhemah dan tenang untuk memastikan kanak kanak ini di bawa pulang ke Malaysia dengan selamat.

Saya juga ingin mengucapkan tahniah pada Sdr Sheikh Nafiq Exco Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia Biro Pengaduan Awam Dan Dato Khairul Naib Ketua Pemuda UMNO Johor mewakili NGO Sukaguam yang turut berada disana membantu isu ini bagi dapat pembelaan..

Tahniah Kerajaan Barisan Nasional Dibawah Kepimpinan YAB Ds @najib_razak Dan Pemuda UMNO Malaysia Di Bawah Kepimpinan YB @khairykj.

WE WALK THE TALK.