Saturday, February 12, 2011

PERPADUAN UMNO PAS BERSATU


Saya DOAKAN Semoga Terbuka Hati Pemimpin2 UMNO Dan PAS duduk Semeja Dan Bincang Tentang PERPADUAN, HENTIKAN PERPECAHAN CUKUP LAH “ BUANG YG KERUH AMIK YG JERNIH". Masa Depan Dan Martabat Agama, Bangsa, Tanahair. Hentikan Sengketa, Mulakan PERPADUAN.

Bukankah Indah Jika Kedua-dua Dapat Duduk Dalam Satu Perbincangan Meja Bulat Dgn Muafakatnya Membuat Demi Kemajuan Tanahair. Kedua2 Amat Penting Dalam Memacu Arah Tuju Negara Kesatu Arah.

Sedih Hati Saya Bila Melihat Perbalahan Antara Satu Sama lain Terutama Org Melayu Islam. Kini Saya lihat Keadaan Semakin Meruncing Bila Lihat Keretakan Perpaduan Sesama Org2 Melayu Khususnya Kian Besar Kerana Kedua2 PARTI Ini Berbalah.Dalam Hati Kecil Saya Percaya Ada Titik Persamaan dan Pertemuan Utk Kedua2 Parti UMNO dan PAS Boleh Bersama Demi Kepentingan Perpaduan Melayu Islam Khususnya.

Bukankah Indah Jika Penyokong2 UMNO dan PAS Boleh Bersatu Baik Dlm Perbincangan Ilmiah, Kenduri2, Majlis2 Dan Dasar2 Arah Tuju Negara. Saya Yakin Tulisan Saya Ini Akan Mendapat Pelbagai Reaksi Drpd Anda Sendiri. Tetapi Saya Yakin Majoriti Di Luar Sana Sudah Muak Akan Pergaduhan Ini Dan Perbalahan Ini Dan Saya Yakin Jutaan Rakyat Di Luar Sana Mahu Melihat Penyatuan Dan Perpaduan Antara UMNO dan PAS.Saya Harap Gelombang Penyatuan Dan Perpaduan Ini Akan Bertiup Dan Akhirnya Menjadi Kenyataan Di Masa Hadapan Jika Kita Semua Ada Cita2 Akan Penyatuan UMNO dan PAS.

Kekuatan Negara Kita Akan Bertambah Kuat Jika Perpaduan Melayu Islam Kukuh Bersatu.Semoga Allah SWT Bukakkan Lah Hati Pemimpin2 Besar dan Pemimpin2 Akar Umbi UMNO Dan PAS Utk Bersatu Demi 1 Matlamat Iaitu PERPADUAN MELAYU ISLAM Kearahan Pembinaan Negara Msia Kepada Generasi Akan Dtg...

Pas Diera Kepimpinan Allahyarham Datuk Asri Muda Dan Pemimpin Sebelumnya Jelas Memperjuangkan Kebangsaan Melayu Yang Berteraskan Islam.

Semangat Nasionalisme Dr Baharuddin Al-Helmi Dapat Dikesan Dalam Ucapannya Ketika Mesyuarat Agung Pas Yang Ke 12, 1964. Katanya :

“Kalau Tanah Melayu Ini Misalnya, Mengikut Hak Asasi Dan Hak Asal Dipunyai Oleh Bangsa Melayu, Maka Tentu Salah Hendaknya Ada Bangsa Lain Yang Bernafsu Jahat Untik Merebut Dan Menjadikan Negeri Ini Hak Bangsanya Pula. Tiap-Tiap Bangsa Didunia Ini Berhak Pertahankan Hak Bangsanya Sendiri. Soal Mempertahankan Hak Sesuatu Bangsa Itu Bukanlah Soal Perkauman , Itu Soal Bangsa”

Rumusan Dan Kesimpulan

Daripada Pandangan Beberapa Tokoh Dan Sarjana Yang Kita Ketengahkan Itu, Maka Kita Dapat Simpulkan Secara Jelas Bahawa Nasionalisme Bukan Sesuatu Yang Bertentangan Dengan Islam. Ianya Sebahagian Drpd Fitrah Manusia Untuk Hidup Secara Bermasyarakat Dibawah Satu Kesatuan Yang Diikat Dengan Perasan Dan Kesedaran Masyarakat Ini Bermaksud Sebuah Negara Yang Menghormati Nasionalisme .

Inilah Pandangan Yang Diberikan Al-Jahizh (780-869m) Yang Menganggap Nasionalisme Adalah Perasaan Yang Diikat Dengan Ikatan Cinta Antara Manusia Dan Negerinya Sebagai Fitrah Yang Ditetapkan Oleh Allah Swt Pada Diri Insani.

Nyata Hubungan Nasionalisme Dengan Islam Dengan Satu Ungkapan Yang Ringkas “ Sesungguhnya Nasionalisme Tidak Kelaur Daripada Statusnya Juzuk Daripada Ajaran Islam”
Disini Ingin Saya Nyatakan Ianya Menjadi Tanggungjawab Bangsa Melayu Utk Mepertahankan Negara Kita Ini Utk Memastikan Ianya Tidak Terancam Drpd Ancaman Bangsa Lain Yang Ingin Menganggu –Gugat Agama Islam Kekal Sebagai Agama Rasmi Persekutuan.

Kita Bukan Bangsa Yang Perkauaman , Tetapi Satu Bangsa Yang Sayangkan Negara Dan Agama Islam Disamping Menghormati Kaum2 Lain Yang Harus Menghormati Prinsip Perlembagaan Negara.

Tanamkan Semangat Nasionalisme Didalam Dirikita Demi Menpertahankan Maruah, Martabat Dan Hak Negara Kita Kekal Dan Hormati.

Yang Sayangkan Negara

PENYATUAN UMNO PAS CITA2 YG MURNI...JOM BERSATU.
Post a Comment