Monday, February 20, 2012

Politik Langit dan Bumi PRU13
Assalamualaikum sahabat2 yang di hormati,

Politik langit dan bumi, hmmmmm..kita duk sejenak dan pikirkan, betul ker? Kini kita lihat janji2 manis ibarat ladang tebu ditepi bibir di jaja oleh pihak penjual janji manis siapa lagi kalau bukan PR.

PR kini mula menjanjikan bulan dan bintang pada rakyat seperti mana mereka lakukan pada PRU12 yang lalu. Jual jgn tak jual.

Senario politik Malaysia selepas pilihan raya Mac 2008 hinggalah kini, zaman yang dianggap banyak pihak sebagai zaman politik baru Malaysia sedang dalam proses pembinaan. Atas dasar itulah,ini dinamakan ‘ Membina Politik baru’.

Politik abad ke-21: Perubahan ataupun Harapan Palsu kerana di jangkauan masa setahun inilah Malaysia melalui perubahan politik yang paling ketara. Pilihan raya Mac 2008 dianggap sebagai tsunami politik. Ekoran tsunami politik ini, rakyat Malaysia melihat pelbagai peristiwa menarik yang berlaku dalam politik Malaysia sebelum ini.

Pakatan Rakyat dilihat lebih bersifat sekadar menjual janji.Macam2 janji lihat sahaja dalam kitab PR iaitu Buku Jingga. Manusia dipegang pada janjinya. Manusia yang tidak menunaikan janji dengan sengaja adalah munafik. Manusia yang menjanjikan sesuatu yang dia tahu dia tidak mungkin mampu menunaikannya juga adalah manusia munafik.Seperti yang kita tahu, Buku Jingga PR menabur berbagai-bagai janji yang hebat-hebat belaka. Namun, kita juga tahu bahawa hampir semua janji tersebut merupakan janji yang tidak masuk akal berdasarkan kajian, pengalaman dan penyelidikan pakar-pakar ekonomi.

Menabur janji adalah antara strategi PR untuk memenangi Pilihanraya, selain dari strategi memfitnah dan memburukkan kerajaan BN.

Kesan Jika 100 Janji Buku Jingga Pakatan Dilaksanakan - Mari Lihat Sini Dan Mohon Tambah Lagi Sebelum Disebarkan Seluruh Medan Maya Ini !!!

Memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).- kesannya negara akan huru hara bila gangster, penyamun, perompak, pengkhianat dan pelacur politik berleluasa hancurkan negara. Kerajaan BN akan laksanakan tapi ngan lebih bertanggungjawab dengan adakan undang2 keselamatan yang baru.Bukan main buang jer.

Mengarahkan Khazanah Berhad, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan lain-lain badan milik kerajaan yang memiliki konsesi lebuhraya untuk menyempurnakan ambil alih aset lebuhraya oleh kerajaaan dengan tujuan menghapuskan tol.- kesannya perbelanjaan meningkat dan duit untuk subsidi pendidikan, kesihatan dll yg penting termasuk makanan akan terjejas sedangkan tol hanya diguna oleh sebilangan rakyat sahaja di bandar bukan semua warga negara. Janji palsu untuk mengaburi rakyat.

Merombak struktur subsidi negara bagi mengurangkan subsidi kepada pihak swasta (seperti subsidi gas sebanyak RM19 bilion kepada penjana bebas) dengan memindahkannya bagi menampung perbelanjaan subsidi rakyat. Kesannya : pelabur swasta akan takut melabur apabila melihat kesan hasutan rakyat bahawa projek seumpama itu dilabelkan sebagai membazir atau ada unsur kronisme. Ini juga akan menjejaskan usaha negara yang memang memerlukan penglibatan swasta dalam membangunkan negara kita. Jelas pembangkang tidak memberikan janji yang wajar dalam hal ini.

Menghargai peranan guru sebagai pendidik bangsa dengan Menaikkan memperkenalkan imbuhan perguruan sebanyak RM500 sebulan setiap seorang
. Ini juga sangat membebankan perbelanjaan kerajaan. Bayangkan jika bonus RM500 kepada kakitangan awam pun sudah melibatkan kos yang besar maka apakah ada jaminan 'khazanah negara' akan kekal jika janji sebegini ditaburkan demi merampas kuasa untuk menduduki takhta Putrajaya ? Tapi kini kerajaan BN sedang mengkaji langkah dan cara terbaik dlm isu ini kerana BN kerajaan yang bertanggungjawab.

Menjadikan air sebagai hak rakyat dengan mengembalikan semua konsesi pengurusan air yang diuruskan swasta kepada kerajaan. kesannya : Semua tahu sumber air dunia sudah tercemar. Maka terpaksa kos rawatan dilakukan dan melibatkan kos. Penukaran paip lama juga melibatkan kos tinggi. Semua ini demi membolehkan rakyat termasuk pelabur mendapat bekalan air bersih yang mencukupi untuk kehidupan dan perniagaan mereka.

Menyediakan perkhidmatan internet wifi percuma kepada semua rakyat di kawasan bandar dan separa bandar
. kesannya : ini juga janji ketika belum mendapat kuasa. Sama seperti di negeri Selangor yang dijanjikan pakatan dengan berbagai janji. Tetapi tidak ditunaikan kesemuanya hingga kini. Perkara yang sama juga di negeri pakatan yang lain.
Membatalkan Felda Plantations bagi tujuan membuka ladang-ladang yang kini diuruskannya kepada generasi kedua dan ketiga Felda
. kesannya : negara akan gagal meneruskan bakti membantu orang Melayu Felda jika ini dilaksanakan. Janji ini bukan mahu membaiki tetapi menjahanamkan agensi yang sudah terlalu banyak jasanya kepada rakyat Malaysia khasnya orang Melayu di luar bandar.

Menaikkan royalti minyak kepada Sabah dan Sarawak kepada 20%
. kesannya : perasaan tidak puas hati akan timbul apabila perkara ini ditimbulkan kerana selama ini jumlah pembangunan untuk Sabah dan Sarawak lebih besar dari jumlah minyak yang dihantar kepada Federal. Maksudnya keuntungan minyak lebih rendah dari bajet Persekutuan beri untuk pembangunan kedua negeri tersebut.

Menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi memulihkan sistem kehakiman. kesannya : sistem ada sekarang sudah lengkap dan elok. Namun persepsi sebegini ditimbulkan demi meraih sokongan politik. Kegagalan sistem ini berfungsi atau gagal dilihat dengan baik hingga dipercayai akan menyebabkan negara huru hara. Kerana keadilan itu akan terlaksana apabila ia adil dan dilihat adil. Justeru ini satu lagi permainan persepsi yang jahat oleh Pakatan Rakyat.

Menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyelesaikan kemelut pendatang tanpa izin dan kerakyatan di negeri Sabah. Kesannya : selama ini apa yang tidak dibuat oleh Kerajaan Persekutuan untuk menyelesaikan masalah tersebut ? Sila google di internet dan dapatkan fakta yang benar...
Post a Comment