Tuesday, November 4, 2014

Masih Adakah Peremajaan Parti UMNO ?

Assalamualaikum  Dan  Salam  1Perjuangan ,

Tertarik hati saya bila tiga Senator  dilantik semalam dimana ketiga2 Senator berusia lebih 50tahun, sampai bila lah nak ada peluang utk berikan ruang dan peluang bagi pimpinan muda yg konsisten dalam gerak kerja sebagai Senator2 muda bagi mengangkat  agenda yang dilaungkan transformasi politik.

Saya rasa tak salah jika berikan lantikan Senator pada selain pada veteran Parti :

1) Pimpinan Muda UMNO/BN  
2) Wakil NGO muda/belia
4) Wakil Veteran  Tentera
5) Wakil Veteran Polis
6) Wakil Golongan Pimpinan OKU
9) Wakil Pendidik Muda

PRU14 pengundi muda akan bertambah dan rata2 anak muda mahukan  pimpinan gabungan antara baru dan lama bagi memantapkan dasar2 kerajaan.

Bila lar nak buka mata ttg kepentingan suara orang muda dlm pembuat dasar. Sampai bila lar nak peremajaan Parti.

Masih relevan ker laungan Peremajaan UMNO/BN ?  Anak muda mahukan kolobrasi pimpinan muda dan lama dalam pembuat dasar parti mahupun kerajaan..

Tetapi jika kita nilai keadaan kini ianya masih tidak seimbang dlm kedudukan orang muda baik drpd segi peremajaan parti mahupun kerajaan.

Bukan sekadar itu, qouta bagi orang muda dalam GLC juga masih tidak dilaksanakan. Landskape politik dan ekonomi berubah mengikut zaman.

Cuba kita renungkan sejarah, kemerdekaan juga hasil perjuangan anak2 muda. Dahulu kita boleh lihat kepimpinan negara bermula pada usia muda kerana diberikan peluang dan ruang oleh generasi kepimpinan terdahulu.

Kenapa zaman itu mudah , kenapa kini susah..Harus ingat PRU14 peratusan pengundi muda meningkat, rata2 mahukan orang muda sebagai wakil suara mereka.

Kesian tgk bila seseorang yg tiada pendirian..Kita konsisten dlm perjuangan bagi kepentingan orang muda, terutama dlm isu peremajaan Parti...Kita sebagai  pemimpin  muda parti  harus berpegang pada pendirian dlm perjuangan bukan mengikut buta sahaja..

Ada ker nak bandingkan kouta Senator  ngan Parlimen Belia..Kesian bila tak paham ianya dua perkara berbeza..Ada ker keluar statement  macamana kalau veteran minta kouta Parlimen Belia..Soalan yg dilihat emosi.

Cakap depan2 baru contoh pemimpin. Bukan cakap belakang  tapi tak paham kenapa kita nyatakan "PENTINGNYA PEREMAJAAN PARTI" Ianya harus ada perlaksanaan bukan sekadar laungan retorik.

Saya  konsisten dlm  isu kepentingan orang muda bukan bermusim. Pada yang emosi nak marah silakan..Itu bezanya saya dan orang lain. BERKATA BENAR  WALAUPUN  PAHIT..

Saya secara konsisten perjuangkan suara orang  muda  dlm kearah negara maju selaku generasi pewaris  negara .

"Berkata  Benar Walaupun  Pahit"

Renung2kan pimpinan negara .

Armand Azha Hj Abu Hanifah
Exco Pemuda UMNO Msia

No comments: